وسواس و راهکارهای درمان آن
معرفی کسب و کار

وسواس و راهکارهای درمان آن

فروردین ۲۴, ۱۴۰۲ 2۰94

بهتر است بدانید این بیماری یعنی وسواس، یک اختلال عصبی است. این اختلال باعث می شود از انجام امور روزانه به صورت کامل غافل شوید. این اختلال باعث می شود تعدادی از رفتار ها بیشتر از حد مجاز انجام شود. افرادی که دچار این اختلال هستند کار هایی مانند شستن و یا یا نظافت را بیش از اندازه معقول انجام می دهند. این افراد از کثیفی می ترسند و در صورت روبرو شدن با این مسئله عصبی و پرخاشگر خواهند شد. در ادامه بیشتر در خصوص این مطلب صحبت خواهیم کرد.

وسواس چیست؟

این بیماری اختلالی است که امکان رخ دادن آن در هر رده سنی وجود دارد. این اختلال هنگامی به وجود می آید که فرد در یک چرخه همیشگی گرفتار شود. منظور از چرخه همیشگی، گرفتار شدن به اتفاق های معمول روزانه در منزل می باشد. این امر باعث می شود فرد دچار وسواس شود. لازم است بدانید ابتلا به این بیماری با افسردگی همراه است، اما این مورد همیشگی نیست و حتی ممکن است فرد از لحاظ روحی و روانی کاملا سالم باشد اما درگیر این اختلال شود. در ادامه این مقاله در خصوص عواملی که بر ایجاد این اختلال تاثیرگذار می باشد اطلاعاتی را در اختیارتان خواهیم گذاشت.

چرخه ابتلا به این بیماری

ابتلا به این بیماری دارای نشانه های خاصی می باشد. افرادی که به این بیماری مبتلا می شوند درون یک چرخه گرفتار می شوند.

وسواس: در این چرخه ذهن درگیر یک ترس می شود. ترس از نجس و یا کثیف شدن.

ایجاد احساس نگرانی: معمولا این احساس قبل از مرحله وسواس رخ می دهد و در این مرحله فرد دچار احساس نگرانی و به خطر افتادن سلامتی خود و دیگران می شود .

حس اجبار: افرادی که دچار این بیماری می شوند برای برطرف کردن این احساس، مجبور به رعایت مواردی هستند. مواردی مانند شستن چند باره دست ها، پاها و یا غیره.

از دست دادن آسودگی: ابتلا به این بیماری باعث می شود که فرد آسودگی خود را از دست دهد و در بهترین شرایط یک آسودگی موقتی را تجربه خواهد کرد، که آن هم بعد از گذشت مدت زمانی از بین می رود و اضطراب مجدد به فرد باز خواهد گشت.

مبتلا شدن به این بیماری نشانه هایی دارد که در ادامه در خصوص این نشانه ها اطلاعاتی را در اختیارتان خواهیم گذاشت.

معمولا در هنگام انجام کار های مختلف فکر های مختل کننده بسیار زیادی به سراغ فرد می آید. این افکار باعث مختل شدن فکر می شود. افکاری مانند:

آیا ظرف های به صورت کامل تمیز شده اند؟

آیا خانه به اندازه مناسب تمیز و عاری از آلودگی می باشد؟

و یا غیره.

عوامل تعیین کننده مبتلا شدن افراد  به این بیماری

ترس همیشگی از آلودگی و نجس شدن.

مرتب نمودن وسایل بر اساس یک ترتیب خاص.

ایجاد پرخاشگری.

تصورات و افکار جنسی.

احساس عذاب وجدان و اضطراب زمانی که وسایل، به یک ترتیب خاص چیده نشده اند.

ایجاد انگیزه برای پرخاشگری و فحاشی در یک محیط نامناسب.

ایجاد بیماری های پوستی

دلایل ابتلا به این اختلال

موارد بسیار زیادی دلیل بر ابتلا به این بیماری می باشد. در ادامه در خصوص دلایل ابتلا به این بیماری اطلاعاتی را در اختیارتان می گذاریم.

ژنتیک: شاید برایتان جالب باشد بدانید اختلالات ژنتیکی یکی از مواردی است که در خصوص بیماری وسواس تاثیرگذار می باشد.

وسواس

عوامل محیطی: محیطی که در آن بزرگ شده اید یکی از مواردی است که بر ابتلا به این بیماری تاثیرگذار می باشد. به طور مثال اگر در محیطی که بزرگ شده اید عادات بد رفتاری و وسواس را شاهد باشید، این موضوع باعث می شود در بزرگسالی نیز دچار وسواس شوید.

سروتونین: یکی از مواردی که باعث ابتلا به این بیماری می شود. کمبود ماده سروتونین در بدن می باشد. توجه داشته باشید تاثیر این ماده در بدن به حدی بالا می باشد که افرادی که مبتلا به این بیماری هستند با مصرف قرص سروتونین وضعیت بهتری نسبت به سایر افراد مبتلا به این بیماری خواهند داشت.

خانواده: در صورتی که افراد خانواده شما مبتلا به این بیماری باشند احتمال ابتلا به این بیماری در شما افزایش پیدا خواهد کرد.

استرس: اگر در زندگی روزانه خود زیاد دچار استرس می شوید ممکن است شما یکی از افرادی باشید که خیلی زود مبتلا به این بیماری می شوید.

  عوارض این بیماری

  • خطر خودکشی
  • خطر روی آوردن به اعتیاد
  • ابتلا به سایر بیماری های اضطرابی
  • ابتلا به افسردگی
  • ناتوانی در انجام کارهای روزانه
  • افت کیفیت زندگی

برای مقابله با وسواس فکری – عملی چه کارهایی می‌توان انجام داد؟

این اختلال مزمن می‌تواند زندگی فرد مبتلا و اطرافیانش را تحت تاثیر قرار دهد اما خوشبختانه راهکارهای عملی خوبی برای مقابله با آن کشف شده و تحقیقات در این مورد هم همچنان ادامه دارد. پزشک متخصص قبل از هرکاری سعی می‌کند با بررسی علائم، بیماری و شدت آن را تشخیص دهد. در صورتی که علائم افکار وسواسی، رفتار اجباری یا هردو آن‌ها در فرد شناسایی شد و پزشک تشخیص داد که باعث بروز پریشانی او شده در روابط اجتماعی و شغلی شخص تاثیر گذاشته است برای بیمار راهکارهای درمانی تجویز می‌کند.

وسواس فکری و عمل فرد نباید ناشی از مصرف مواد مخدر باشد یا تحت تاثیر یک اختلال دیگر شکل نگیرد، در این صورت راهکارهای درمانی دارویی و غیر دارویی برای او تجویز می‌شود.

در درمان‌های غیر دارویی متخصص سعی می‌کند از طریق مواجه فرد با شرایط اختلال آفرین به مرور اضطراب ناشی از آن را کاهش دهد و به درمان فرد کمک کند، به این ترتیب به فرد کمک می‌کنند برای مقابله با وسوسه رفتار اجباری جایگزین پیدا کند.

در صورت طولانی بودن اختلال داروهای مختلف مهارکننده‌‌ بازجذب سروتونین برای فرد تجویز می‌شود. نوع دارو و دوز آن باید از سوی پزشک متخصص تعیین شود در غیر اینصورت تاثیرگذاری لازم را نخواهد داشت. در سال‌های اخیر از دستگاه rTMS در کلینیک دکتر پورنامداری برای درمان اختلال OCD استفاده شده و اثرگذاری آن به اثبات رسیده است.

این درمان غیردارویی که طرفداران خاص خود را دارد از طریق  تحریک مغناطیسی مغز نورون‌های بخشی از مغز را تحت تاثیر قرار داده و با انجام رفتارها و افکار وسواسی مقابله می‌کند. افراد مبتلا به اختلال وسواس فکری- عملی هم می‌توانند زندگی طبیعی و شادی را تجربه کنند به شرط اینکه بیماری آن‌ها به موقع تشخیص داده شده و از راهکار درمانی مناسب استفاده کنند.

منبع مقاله:

https://drpournamdari.ir/455/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×