5E5Be307Aa2B8
اطلاعات دارویی - سلامت

کپسول فنوفیبرات چیست و چه کاربردهایی دارد؟

آذر ۱۸, ۱۴۰۱ 4۰251

کپسول فنوفیبرات که مشتقی از اسید فیبریک است یک داروی تنظیم کننده چربی با اثر مشابه با bezafibrate بر لیپیدهای پلاسما است. از آن برای کاهش لیپوپروتئین با چگالی پایین (LDL)، کلسترول تام، تری گلیسرید و آپولیپوپروتئین B و افزایش لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) استفاده می شود و مخصوصاً در درمان انواع IIa، IIb، III، IV، V هیپرلیپوپروتئیمی کاربرد دارد.

کپسول فنوفیبرات به طریق خوراکی(به فرم بسیار ریز و میکرونی با زیست دستیابی بهبود یافته)تجویزمیگردد. دوز معمول آغازین ۶۷ تا ۲۰۰ میلی گرم روزانه می باشد که یا در یک دوز منفرد یا ۳ دوز تقسیم شده تجویز می گردد که بستگی به فرمول دارو دارد و دوز تجویزی می بایست متناسب با پاسخ درمانی بیمار تا حداکثر ۲۶۷ میلی گرم در روز تنظیم گردد. ممکن است در مورد کودکان دوز ۶۷mg برای هر ۲۰ کیلوگرم وزن بدن، روزانه داده شود. همچنین یک فرآورده با آزادسازی اصلاح شده موجود می باشد که با دوز ۵۴ تا ۱۰۶ میلی گرم روزانه تجویز می شود (معادل با ۶۷ تا ۲۰۰ میلی گرم فنوفیبرات میکرونی)
این دارو همچنین به فرم غیر میکرونی تجویز می گردد. ۶۷ میلی گرم فنوفیبرات میکرونی از لحاظ درمانی معادل با حدوداً ۱۰۰ میلی گرم فرم غیر میکرونی می باشد. دوز معمول آغازین ۳۰۰ میلی گرم در روز است که در دوزهای تقسیم شده و همراه با غذا تجویز می شود. دوز تجویزی متناسب با پاسخ درمانی بین ۲۰۰ تا mg400 روزانه تنظیم می گردد. در مورد کودکان دوز ۵mg/kg روزانه تجویز می شود.

مکانیسم اثر فنوفیبرات

باعث افزایش کاتابولیسم VLDL، اکسیداسیون اسیدهای چرب و حذف اجزا تری گلیسرید به وسیله ی تقویت سنتز لیپوپروتءین لیپاز می گردد که باعث کاهش۳۰-۶۰ درصدی مقدار کل تری گلیسریدهای پلاسما می گردد؛ HDLاحتمال دارد در بیماران هایپرتری گلیسریدمی افزایش یابد.

بهترین زمان مصرف کپسول فنوفیبرات

هنگامی که فنوفیبرات با غذا مصرف شود به راحتی از طریق مسیر گوارشی جذب می گردد ولی در حالت تجویز آن بعد از گرسنگی شبانه میزان جذب آن کاهش یافته است. به سرعت به متابولیت فعال آن یعنی اسید فنوفیبریک هیدرولیز می شود که به میزان ۹۹% به پروتئین های پلاسما متصل می شود. نیمه عمر حذف پلاسمایی آن حدود ۲۰ ساعت می باشد. اسید فنوفیبریک عمدتاً به فرم گلوکورونید کونژوگه از طریق ادرار دفع می گردد و مقداری از آن هم به فرم اسید فنوفیبریک احیا شده و گلوکورونید احیا شده آن دفع می گردد و توسط همودیالیز برداشت نمی شود.

عوارض قرص فنوفیبرات

بالاتر از۱۰٪‏: افزایشLFT
۱-۱۰٪‏: مشکلات تنفسی، درد شکمی، درد پشت، سردرد، یبوست، تهوع و رینیت.

قرص فنوفیبرات و لاغری
قرص فنوفیبرات و لاغری

تداخلات دارویی کپسول فنوفیبرات

تولید کنندگان فنوفیبرات توصیه می کنند که در بیمارانی که آنتی کوآگولان های خوراکی مصرف می کنند با شروع درمانی فنوفیبرات دوز آنتی کوآگولان می بایست به یک سوم کاهش یابد و در صورت لزوم به تدریج تنظیم گردد.

هشدار ها فنوفیبرات

-حساسیت
-مشکل جدی کلیوی و افراد دیالیزی
-بیماری فعال کبدی
– بیماری های کیسه صفرا
– قبل از شروع درمان با این دارو، کم کاری تیرویید جبران شود.

فنوفیبرات و قند خون
فنوفیبرات و قند خون

قیمت کپسول فنوفیبرات ۲۰۰

توصیه های دارویی کپسول فنوفیبرات

-آزمایشات دوره ای خون که توسط پزشک تجویز شده برای شما الزامی است.
-در صورتی که داروهای کلستیرامین یا کلستیپول را مصرف می کنید، حداقل ۴ ساعت قبل یا ۱ ساعت بعد از این دارو مصرف کنید.
-همزمان با مصرف این دارو، رعایت رژیم غذایی که پزشک شما تجویز کردهاند نیز نیاز است.
-در صورت داشتن علایم مشکلات کبدی از جمله ادرار تیره، مدفوع روشن، احساس خستگی و سیری زیاد، درد شکمی ، زردی پوست به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
– علائم مشکل پانکراس، از جمله درد شکمی زیاد، کمر درد زیاد یا استفراغ به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
– در صورت داشتن درد عضلانی، ورم یا درد در مفاصل یا دست یا پا، درد در قفسه سینه، خستگی زیاد، تب، ناتوانی در دفع ادرار یا تغییر در حجم ادرار، کبودی یا خونریزی به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
-با یک لیوان پر آب مصرف شود.
-در صورت مشاهده ی علائم التهاب شدید پوست٬ دهان یا چشم، مصرف دارو را فورا قطع و به پزشک مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×