پوکه معدنی
معرفی کسب و کار

پوکه معدنی از نظر بهروز معظمی

بهمن ۱۸, ۱۴۰۱ 1۰95

پوکه معدنی یا به طور معمول، سنگ پا، یک سنگ آتشفشانی بسیار متخلخل و با چگالی کم است. سنگ پوکه در دمای ۵۰۰ تا ۶۰۰ درجه سانتیگراد تشکیل می شود. گدازه های پرتاب شده به هوا خیلی سریع خنک می شوند و افت فشار باعث گاز زدایی می شود که حباب هایی را تشکیل می دهد و از این رو تخلخل و چگالی کم سنگ است.

از قطعات ریولیت، داسیت یا آندزیت تشکیل شده است. این شیشه آتشفشانی در نظر گرفته می شود زیرا ساختار کریستالی ندارد. می تواند رنگ های مختلفی داشته باشد، از جمله سفید، زرد، خاکستری، قهوه ای یا قرمز کم رنگ. چگالی متوسط ​​آن ۹۱۰ کیلوگرم بر متر مکعب است که کمتر از چگالی آب است که به آن اجازه می دهد روی آب شناور شود. شهر رومی پمپئی با پوکه فونولیت پوشیده شده است.

پوکه معدنی چیست؟

پومیس دارای چنین ترکیب شیمیایی بود که اجازه انبساط سریع گازهای حل شده در داخل را می داد و نوعی کف را تشکیل می داد. سرد شدن سریع گدازه باعث انجماد غیرمنتظره قسمت مایع در اطراف حباب های گاز شده است که این ظاهر فوم زجاجیه پوکه معدنی قروه را ایجاد می کند. بخش داخلی سنگ در واقع از تعداد زیادی مجرای با قطر بسیار کوچک/متوسط ​​تشکیل شده است که بین خود و همچنین از خارج ارتباط دارند.

درباره پوکه

پوکه معدنی یک اصطلاح بافتی برای سنگ آتشفشانی است و به عنوان یک گدازه شیشه ای بیش از حد سلولی تعریف می شود ( یعنی به طور کلی متخلخل و بدون ساختار بلوری است). این می تواند به طور گسترده ای در ویژگی های فیزیکی آن متفاوت باشد و این اصطلاح اغلب باعث سردرگمی می شود زیرا برای مواد مرتبط مانند اسکوریا استفاده می شود.

پوکه معدنی نوعی سنگ آذرین آتشفشانی است. سنگ های آتشفشانی بر اساس ترکیب معدنی یا شیمی آنها طبقه بندی می شوند. یکی از روش های طبقه بندی سنگ های آتشفشانی بر اساس محتوای سیلیس (SiO 2 ) آنها است. به منظور کاهش محتوای سیلیس، ریولیت (بیش از ۶۸ درصد سیلیس)، داسیت (۶۳-۶۸ درصد سیلیس)، آندزیت (۵۲-۶۳ درصد سیلیس) و بازالت (۴۸-۵۲ درصد سیلیس) وجود دارد . در بیشتر سنگ های گدازه، وزن سبک تر با محتوای سیلیس بیشتر و در نتیجه کاهش سختی همراه است.

پوکه معدنی یک اصطلاح مربوط به بافت سنگ است نه کانی شناسی. پوکه دارای سلول‌ها یا وزیکول‌هایی است (یعنی متخلخل است) به دلیل گازهایی که از سنگ مذاب آزاد می‌شوند که از آتشفشان فوران می‌کند و در هنگام سرد شدن سنگ به دام می‌افتد. تمام انواع سنگ های ذکر شده در بالا می توانند پوکه تولید کنند. پوکه ریولیت و داسیت به رنگ روشن هستند و بیشتر دیده می شوند. پوکه بازالتی که به نام رتیکولیت شناخته می شود نیز وجود دارد، اگرچه کمتر رایج است، و رنگ آن تیره است.

پوکه معدنی بسیار متخلخل است و بیشتر انواع آن، به استثنای رتیکولیت، در ابتدا می توانند روی آب شناور شوند. رتیکولیت اگرچه بسیار متخلخل است به دلیل ساختار باز وزیکول های خود شناور نمی شود.

خاصیت ویژه پوکه معدنی در تولید نهال

به نقل از مهندس اکبر بدری قره چال  مدیرعامل شرکت نهال سرا برای پرورش نهال هایی مثل پالونیا و گل محمدی رز و و پایه های رویشی به آب زیادی احتیاج است زیرا نهال ها باید همیشه مرطوب باشند به همین دلیل چون پوکه معدنی اب را در خودش نگه می دارد اگر آن را با خاک مخلوط کنیم باعث میشه خاک تا ده روز مرطوبیت خودش را نگه دارد و این کار باعث می شود نیاز آبی نهال هایی مثل نهال پالونیا همیشه مرطوب باشند. پیشنهاد می شود اگر قصد پرروش نهال دارید حتما از پوکه معدین استفاده کنید.

پوکه معدنی در کجا یافته می شود

Garpumicetopphoto4

ایران ، بخش مهمی از کمربند تکتونیکی آلپ-هیمالیا، میزبان ذخایر معدنی متنوعی است. در ایران ، به ویژه در قروه ، تأسیسات اکتشاف و استخراج معدنی این ذخایر برای فلزات و مواد خام به دوران باستان بازمی‌گردد. بنابراین، قروه تا به امروز پیشگام بسیاری از تمدن ها بوده است. ایران دارای بزرگترین مساحت زمین در اروپا است. با این حال، ساختار پیچیده زمین شناسی ایران کار را برای اکتشاف معدن و تاسیسات معدنی دشوارتر می کند. با وجود این، ترکیه یکی از معدود کشورهایی است که می تواند بیشتر مواد اولیه خود را تامین کند.

پتانسیل

ایران ۲.۵ درصد از مواد خام صنعتی، ۱ درصد از زغال سنگ و ۰.۸ درصد از ذخایر زمین گرمایی و ۰.۴ درصد از ذخایر معدنی فلزی جهان را در اختیار دارد. همچنین پتانسیل قابل توجهی برای سنگ طبیعی دارد. صادرات سنگ طبیعی ترکیه در رتبه ۳ در جهان و رتبه اول جهان در صادرات سنگ مرمر و تراورتن قرار دارد.

مکانیسم رشد کریستال از پوکه به زئولیت از طریق سنتز هیدروترمال

زئولیت‌ها کانی‌های تکتوآلومینوسیلیکاتی هستند و دارای چارچوب‌های آلومینوسیلیکات فضایی هستند که از کانال‌ها و قفس‌هایی با اندازه منافذ خاص و مساحت سطح بزرگ ساخته شده‌اند که به عنوان کانی صنعتی اقتصادی مانند جاذب‌ها، کاتالیزورها، مبدل‌های یونی و حامل‌ها عمل می‌کنند. با توجه به افزایش تقاضا برای کاربردهای مختلف، سنتز هیدروترمال زئولیت از مواد معدنی طبیعی (سنگ‌ها) توجه زیادی را به خود جلب کرده است. پوکه سنگ های آواری متخلخل آتشفشانی (ریولیت) و پراکندگی فراوان در سراسر جهان هستند.

ترکیب پوکه عمدتاً از ۶۵ تا ۷۵ درصد SiO2 و ۹ تا ۲۰ درصد Al2O3 تشکیل شده است که به دلیل داشتن سیلیکون و آلومینیوم بالا، آن را برای ساخت زئولیت مناسب می کند. در این مطالعه، پوکه (دریافت شده از جزیره پنگو) به روش هیدروترمال با غلظت های قلیایی مختلف، دما و زمان واکنش و افزودن NaCl به زئولیت ها سنتز شد. هدف از این مطالعه سنتز برخی زئولیت‌های فاز معدنی خالص و بحث در مورد مکانیسم رشد کریستال است.

مشخص شد که زئولیت Na-P1 که یک ساختار GIS است، می تواند در شرایط ۰.۱ یا ۰.۵ M در دمای ۱۵۰ درجه سانتیگراد به طور پایدار سنتز شود. مشاهده شد که فاز فلدسپات (آلبیت) در ابتدا رخ داده و سپس زئولیت را تشکیل می دهد. فاز (زئولیت Na-P1). فیلیپسیت یک محصول میانی در طول این فرآیند مصنوعی بود و ناپایدار بود.

با توجه به نتایج، توالی تبدیل فاز از ترتیب آلبیت، فیلیپسیت و زئولیت Na-P1 پیروی کرد. فرمول واکنش ممکن به شرح زیر بود: ۱. پوکه به آلبیت: ۶SiO2+ Al2O3+ 4Na++ 4OH- + 2H2O → ۲Na(AlSi3O8) + 2Na++ 2OH- + 3H2O; 2. آلبیت به فیلیپسیت: ۲Na(AlSi3O8) + Na++ OH- + 5H2O → Na2(Si,Al)8O164H2O + Na++ OH- + H2O; 3. فیلیپسیت به زئولیت Na-P1: 2Na2(Si,Al)8O164H2O + 5H2O + 3Na++ OH- → Na6Al6Si10O32(H2O)12+ Na++ OH- + H2O. کلمات کلیدی: پوکه، زئولیت، سنتز هیدروترمال، مکانیسم رشد کریستال.

برای سفارش پوکه معدنی می توانید با شماره زیر تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×