عوارض یائسگی زودرس و نکاتی برای کاهش آن
زنان - سلامت

عوارض یائسگی زودرس و نکاتی برای کاهش آن

شهریور ۷, ۱۴۰۱ 3۰98

افرادی که دچار یائسگی زودهنگام می‌شوند، علائم و عوارض یائسگی زودرس از جمله گرگرفتگی، اختلال در خواب، اختلال در رابطه جنسی و … را تجربه می‌کنند. قطعا همه این موارد شرایط سختی برای ادامه زندگی فرد ایجاد می‌کند. خوشبختانه راهکارهای زیاد پزشکی و خانگی برای کنترل این عوارض وجود دارد که تا حدی تسکین دهنده هستند.

از آنجایی که نوسانات هورمون پروژسترون و استروژن از عوامل اصلی این تغییرات هستند، با راهکارهایی می‌توان این هورمون‌ها را به تعادل رساند. معمولا یکی از روش‌های درمانی رایج که از سوی پزشک برای بیماران تجویز می‌شود، درمان جایگزینی هورمونی (HRT) است، علاوه بر این راهکارهای طبیعی به همین اندازه موثر نیز وجود دارد که می‌توانید برای کاهش عوارض یائسگی زودرس در نظر داشته باشید.

این نکته را در نظر داشته باشید که همیشه راهکارهای طبیعی به معنای ایمنی قطعی آنها نیست. بسیاری از مکمل‌های گیاهی با داروهایی که در حال حاضر برای کاهش عوارض مصرف می‌کنید، تداخل دارد یا ممکن است تاثیر منفی بر شرایط فعلی شما بگذارد، حتما باید در انتخاب هر روش با پزشک مشورت کنید.

اختلال در حافظه از عوارض یائسگی زودرس

بسیاری از افراد مشکل خود را اینگونه گزارش می‌کنند که نامی یا کلمه‌ای را به خاطر نمی‌آورند و باعث شرایط خسته کننده‌ای برای آنها می‌شود. همچنین گاهی فراموش می‌کنند که وسیله‌های خود را مانند عینک یا کلید خانه را کجا گذاشته‌اند. خوب است که در خصوص علت یائسگی زودرس مقاله  drdr.irرا نیز مطالعه کنید.

اغلب خانم‌ها با یائسگی زودرس دچار چنین مشکلی می‌شوند، خوشبختانه راهکارهای زیادی برای کاهش عوارض یائسگی زودرس در خصوص این مورد وجود دارد:

خواب کافی داشته باشید

برای عملکرد صحیح حافظه، مغز نیاز به استراحت دارد. در واقع خواب، بدن را مجدد تنظیم می‌کند و این امکان را به شما می‌دهد که از استرس‌هایی که در طول روز داشته‌اید، دور شوید. اگر خواب کافی داشته باشید و استراحت کنید، بدن از هر لحاظ عملکرد بهتری خواهد داشت. یائسگی زودرس به دلایل مختلفی باعث ایجاد عارضه اختلال در خواب می‌شود:

  • گرگرفتگی خواب را مختل می‌کند.
  • افزایش وزن خطر آپنه خواب را افزایش می‌دهد.
  • تکرر ادرار باعث بیدار شدن شما هنگام شب می‌شود.

زمان کافی برای خوابیدن اختصاص دهید و قبل از خواب کافئین یا الکل مصرف نکنید تا مانع خوابیدن شما نشود.

استرس خود را کنترل کنید

استرس عامل اصلی اختلال در حافظه است. اگر هنگام تمرکز و به یاد آوردن هر موردی دچار مشکل هستید، به میزان استرس خود توجه داشته باشید. باید با تکنیک‌های مختلف به استرس خود غلبه کنید، در حقیقت اختلال در حافظه یک هشدار جدی است که نشان دهنده بالا رفتن سطح استرس شماست.

چای سبز بنوشید

نوشیدن چای سبز فواید زیادی دارد که به چند مورد، از جمله مقابله با التهاب و تقویت سیستم ایمنی می‌توان اشاره کرد. تحقیقاتی انجام شده که نشان می‌دهد که نوشیدن چای سبز به تقویت حافظه نیز کمک می‌کند. این نوشیدنی حاوی کافئین است، به همین منظور نباید بعد از ظهر و هنگام شب میل کنید تا خواب کافی و راحتی داشته باشید.

گرگرفتگی از عوارض شایع یائسگی زودرس

گرگرفتگی طی یائسگی بسیار شایع است. برخی از افراد چندین‌بار طی روز دچار این عارضه می‌شوند و برخی طی چند روز در یک زمان مشخصی آن را تجربه می‌کنند. روشن کردن پنکه و کولر یا پوشیدن لباس‌های خنک که امکان رد و بدل شدن هوا وجود داشته باشد، به کاهش این عارضه کمک می‌کند. مصرف برخی از داروهای گیاهی نیز به کاهش گرگرفتگی می‌کند.

خودداری از مصرف غذاهای محرک

گاهی متوجه می‌شوید که مصرف برخی از غذاها یا نوشیدنی‌ها باعث تشدید گرگرفتگی می‌شود. معمولا مواردی از جمله غذاهای تند، الکل یا کافئین باعث عارضه گرگرفتگی می‌شود. سعی کنید این دسته از مواد غذایی را شناسایی و از مصرف آنها خودداری کنید.

مصرف سویا

برخی از تحقیقات نشان می‌دهد مصرف سویا به کاهش علائم و عوارض یائسگی زودرس از جمله گرگرفتگی کمک می‌کند. سویا فعالیت فیزیولوژیک مشابه با استروژن دارد، به همین جهت اگر استروژن درمانی می‌کنید، حتما با مشورت پزشک مصرف کنید تا احتمال بیماری‌هایی مانند سرطان سینه افزایش پیدا نکند.

افزایش وزن از عوارض یائسگی زودرس

تقریبا همه خانم‌های یائسه دچار افزایش وزن می‌شوند و این شرایط برای آنها ناراحت کننده است. هیچ داروی گیاهی اثبات شده‌ای برای جلوگیری از کاهش وزن وجود ندارد؛ اما با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی و رژیم غذایی می‌توانید کاهش وزن داشته باشید. برای کاهش وزن راهکارهایی در نظر گرفته شده که این موارد به شرح زیر است:

کنترل استرس

استرس یکی از عواملی است که مانع کاهش وزن می‌شود. استرس اغلب منجر به پرخوری و عادت غذایی ناسالم می‌شود و همچنین فعالیت کورتیزول و انسولین را تغییر می‌دهد که در نهایت در متابولیسم اختلال ایجاد می‌کند و منجر به افزایش وزن می‌شود.

رژیم غذایی سالم

زمان یائسه شدن باید تغییراتی در رژیم غذایی و در طول زندگی ایجاد کنید. طی این مدت متابولیسم عملکرد کندی دارد، باید دریافت کالری را با تغییر رژیم غذایی کاهش دهید.

انجام تمرینات ورزشی

قطعا در هر دوره‌ای از زندگی که باشید، انجام تمرینات ورزشی به شما پیشنهاد می‌شود. برای کاهش عوارض یائسگی زودرس حتما باید تمرینات ورزشی را در برنامه خود داشته باشید. کاهش وزن نیاز به فعالیت ورزشی روزانه دارد تا به وزن ایده آل خود برسید.

ایجاد عوارض یائسگی زودرس در واژن

اگر دچار عوارضی در واژن شده‌اید، چندین راهکار طبیعی وجود دارد که به رفع علائم و عوارض کمک می‌کند. عوارض و علائمی از جمله عدم لذت در طول رابطه جنسی و نشت ادرار از موارد بسیار شایعی است.

تمرینات کگل

این تمرین به تقویت عضلات کف لگن، احساس بهتر هنگام رابطه جنسی و کاهش بی‌اختیاری ادرار کمک می‌کند. اگر این تمرین را طی دو الی چهار هفته، چندین‌بار در روز انجام دهید، شاهد نتایج آن خواهید بود.

مرطوب کننده و روان کننده‌های واژن

استفاده از این محصولات به کاهش اصطکاک و درد در حین رابطه جنسی کمک می‌کند. محصولاتی که بر پایه آب هستند، معمولا واکنش آلرژیکی ایجاد نمی‌کنند و به راحتی برای تهیه در دسترس هستند.

کلسترول بالا از عوارض یائسگی زودرس

همانطور که استروژن با یائسگی شروع به کاهش می‌کند، کلسترول افزایش می‌یابد. کلسترول بالا زمینه‌ای برای بیماری قلبی ایجاد می‌کند. با در نظر گرفتن برخی از راهکارها می‌توانید سطح کلسترول را در بدن نرمال نگهدارید.

غلات کامل

گنجان چنین مواد غذایی در رژیم روزانه، به کاهش سطح کلسترول بد در بدن کمک می‌کند و خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش می‌دهد.

سویا و شبدر قرمز

در برخی از مطالعات مشخص شده است که پروتئین سویا میزان کلسترول مضر را در بدن کاهش می‌دهد؛ اما به طور قطعی نمی‌توان گفت که این روش موثر است. شبدر قرمز نیز می‌تواند به کاهش عوارض یائسگی زودرس از جمله کاهش کلسترول کمک کند.

پوکی استخوان از عوارض یائسگی زودرس

این عارضه در خانم‌های یائسه بسیار شایع است و زمینه‌ساز مشکلات جدی مانند شکستگی استخوان است. برای جلوگیری از این عارضه باید به نکات زیر دقت داشته باشید:

ویتامین D

این ویتامین به جذب کلسیم و ماده معدنی لازم برای استحکام استخوان کمک می‌کند. این ویتامین را می‌توانید از منابع غذایی مانند شیر غنی شده با ویتامین دی، مکمل‌ها و قرار گرفتن در معرض نور خورشید دریافت کنید. زمان زیادی زیر نور مستقیم خورشید نمانید؛ زیرا باعث مشکلات پوستی می‌شود.

کلسیم

کلسیم در استحکام استخوان‌ها نقش بسیار مهمی دارد و کمبود آن باعث تضعیف استخوان‌ها می‌شود. محصولات لبنی و سبزیجات منابع خوبی از کلسیم هستند. حتما در خصوص میزان موردنیاز و مناسب باید با پزشک مشورت داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×