لیرنتا
اطلاعات دارویی - سلامت

قرص لیرنتا چیست و چه عوارض و کاربرد هایی دارد؟

مهر ۱۵, ۱۴۰۰ 3۰170

قرص لیرنتا همراه با رژیم غذایی و ورزش برای کاهش قند خون در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع ۲ استفاده می‌شود.این دارو مهار کننده اختصاصی آنزیم دی پپتیدیل پپتیداز ۴ است.

مصرف در بارداری و شیردهی قرص لیرنتا :

بارداری:

مطالعات کافی و به خوبی کنترل شده در زنان باردار انجام نشده است. مصرف این دارو در دوران بارداری باید تحت نظر پزشک متخصص و بااحتیاط انجام گیرد.

شیردهی:

تاکنون مشخص نمی‌باشد که این دارو از شیر انسان ترشح شود، اگرچه در شیر موش‌های صحرایی ترشح می‌گردد. به دلیل بروز اثرات ناخواسته در حیوانات، مصرف آن در دوران شیردهی توصیه نمی‌گردد.

درخصوص نحوه صحیح مصرف دارو به این نکات توجه کنید:

۱- این دارو را دقیقاً مطابق با دستور پزشک مصرف کنید. گاهی اوقات ممکن است پزشک مصرف لیناگلیپتین را همراه با یک داروی ضد دیابت دیگر تجویز نماید. به خاطر داشته باشید که جهت دستیابی به بهترین نتایج، مصرف همه داروها باید مطابق با دستور پزشک انجام گیرد.
۲- این دارو را می‌توان همراه با غذا و یا با معده خالی مصرف نمود.
۳- به منظور دستیابی به بیشترین اثربخشی دارو، آن را بر اساس یک برنامه منظم مصرف نمایید.
۴- مصرف دارو را حتی در صورت احساس بهبودی ادامه دهید. هیچ یک از نوبت‌های مصرف دارو را فراموش نکنید.
۵- قبل از قطع مصرف دارو، با پزشک خود مشورت نمایید. در این شرایط مقدار قندخون ممکن است افزایش یابد.
۶- درصورتی که یک نوبت از مصرف دارو را فراموش کردید، به محض به یاد آوردن فوراً آن را میل کنید. ولی اگر تقریباً زمان مصرف نوبت بعدی فرا رسیده باشد، فقط آن نوبت را مصرف نموده و از دو برابر کردن مقدار دارو خودداری کنید.

تداخل‌های دارویی قرص لیرنتا :

قبل از مصرف این دارو، چنانچه از داروهای زیر استفاده می نمایید، پزشک خود را مطلع سازید:

داروهای مهارکننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین – لیناگلیپتین ممکن است باعث افزایش عوارض جانبی یا اثرات سمی این داروها گردد.

آندروژن ها (به غیر از دانازول)، پگریسومانت – با مصرف توام داروها، اثر کاهنده قند خون لیناگلیپتین ممکن است افزایش یابد.
بوسنتان، دابرافنیب، دفراسیروکس، سیلتوکسیمب، توسیلیزومب – با مصرف توام داروها، مقدار لیناگلیپتین در خون ممکن است کاهش یابد.

کورتیکواستروئیدها (تنفس شونده دهانی، سیستمیک)، دانازول، هورمون های لوتئینه کننده، آنالوگ های ترشح کننده هورمون، سوماتروپین،

مدرهای تیازیدی – با مصرف همزمان داروها، اثر کاهنده قند خون لیناگلیپتین ممکن است کاهش یابد.

ریتوناویر- با مصرف توام داروها، مقدار لیناگلیپتین در خون ممکن است افزایش یابد.

ریفامیسینها (مانند ریفامپین) – با مصرف توام داروها، اثربخشی لیناگلیپتین ممکن است کاهش یابد.

انسولین، رپاگلیناید، داروهای سولفونیل اوره (مانند گلی پیزاید) – با مصرف توام داروها، احتمال افت قند خون ممکن است افزایش یابد.

کاربامازپین، فنوباربیتال، فنی توئین، پریمیدون، اکس کاربازپین – با مصرف توأم داروها، مقدار لیناگلیپتین در خون ممکن است کاهش یابد.

موارد احتیاط:

۱- دستورات پزشک در مورد رژیم غذایی و تمرینات ورزشی را رعایت کنید. رعایت رژیم غذایی صحیح، تمرینات ورزشی منظم و آزمایش مرتب قند خون در اثربخشی مطلوب این دارو دارای نقش موثری می باشد.

۲- همیشه کارت شناسایی خود که نشان دهنده ابتلای شما به بیماری دیابت است را به همراه داشته باشید.

۳- مقدار قند خون را مطابق با دستور پزشک کنترل نمایید. در صورت افزایش یا کاهش مقدار قند خون در هنگام مصرف این دارو، با پزشک خود مشورت نمایید.

۴- کنترل میزان قند خون در شرایط استرس مانند تب، عفونت، جراحت یا جراحی ممکن است دشوارتر باشد. در چنین شرایطی با پزشک خود مشورت نموده، بدون تجویز وی از تغییر مقدار مصرف دارو خودداری کنید.

۵- لیناگلیپتین معمولا باعث قند خون پایین نمی شود، ولی اگر همزمان با سایر داروهای پایین آورنده قند خون مانند انسولین و سولفونیل اوره ها مصرف گردد،

ممکن است باعث افت قند خون شود. علایم کمی قند خون، اضطراب، تعریق، ضعف، گیجی، خواب آلودگی، سنکوپ، ضربان تند قلب، تغییرات بینایی، سردرد، لرزش و گرسنگی را شامل می گردد.

مصرف برخی قندهای سریع الاثر مانند قرص یا ژل گلوکز برای درمان افت قند خون مفید است. در صورت عدم دسترسی به این مواد، خوردن یا آشامیدن منابع سریع قند مانند حبه قند، عسل، آب نبات، آب پرتقال یا سودای غیر رژیمی کمک می نماید. به منظور جلوگیری از افت قند خون، وعده های غذایی را در زمان های مشخص طی روز مصرف نموده و هیچ یک از وعده های غذایی را از دست ندهید.

۶- در برخی بیماران با مصرف قرص لیرنتا ، پانکراتیت (التهاب پانکراس) شدید گزارش شده است. در صورت مشاهده درد شدید یا مداوم معده یا پشت همراه با و یا بدون تهوع و استفراغ، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.

۷- در هنگام مصرف این دارو، آزمایشات مربوط به قند خون ناشتا و هموگلوبین Alc را انجام دهید. این آزمایشات به منظور پایش بیماری و یا کنترل عوارض جانبی صورت می گیرد. از این رو در فواصل منظم به پزشک مراجعه نمایید.

 

موارد منع مصرف قرص لیرنتا :

۱- سابقه حساسیت (شامل آنافیلاکسی، آنژیوادم، درماتیت اکسفولیاتیو یا ورقه شدن پوست، کهیر، بثورات جلدی، بیش فعالی برونش) به لیناگلیپتین و یا هریک از اجزاء تشکیل دهنده این دارو
۲- دیابت نوع یک
٣- کتواسیدوز دیابتی (افزایش کتون ها در خون یا ادرار)

 

منبع : عبیدی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×